Charmigt att träna häst

Facebook, julkort, videoklipp och hemsida som uppdateras varje dag.
Hagmyrens yngsta proffstränare Caroline Holm sätter hästägarna i första rummet och tränar Charmig som har 176 delägare.

– Jag vill fånga de som aldrig varit intresserade av trav tidigare, säger Carro.

Dela den här artikeln

[pro_ad_display_adzone id="52"]

Caroline Holm tog efter fem år som hästskötare hos Jan-Olov Persson och nio månader i Linda S Hedströms stall ut sin proffstränarlicens den 2 december 2013. I dag driver Caroline en egen rörelse med 15 hästar på en gård som bara ligger några hundra meter från Jan-Olov Perssons anläggning i Masbo utanför Hudiksvall.

– Jag är jättenöjd med att redan ha så många hästar i träning och direkt när jag berättade att det var dags för mig att bli proffstränare hörde flera ägare av sig på Facebook, säger Caroline.

Och just hästägarna är viktiga tycker Hagmyrens senaste tillskott i proffstränarkåren som sedan tidigare består av sex män och en kvinna.

– Det är hästägarna som gör det möjligt för mig att jobba med det jag tycker allra mest om, säger Caroline som om det vore den mest naturliga saken i världen, men som inte alltid är en självklarhet för travtränare runt om i landet.

Lite extra viktiga är delägarna bakom ”Hagmyrenhästen” Charmig då de är totalt 176 stycken fördelade på 200 andelar.

– Jag ser det som min stora chans att knyta kontakt med ägare som kanske aldrig varit intresserade av trav tidigare, men som kanske i framtiden vill äga fler hästar.

Och för att hålla sina kunder nöjda försöker Caroline ge dem så mycket information som det bara är möjligt och hemsidan som uppdateras varje dag är en viktig del. Och i julas skickade hon julkort till alla hästägare i stallet. Motivet? Deras egen häst så klart. I bland filmar Caroline också hästarna samtidigt (!) som de tränar och skickar sedan resultatet till ägarna.

– Det har hänt att jag varit så nöjd med hur en häst har känts i träningen också att jag bara varit tvungen att ringa direkt till ägaren och berätta direkt. Då trycker jag fast telefonen under öronmuffarna, säger Caroline om sin iver att delge ägarna informationen.

Hon har också märkt att hennes intresse för att informera hästägarna är ett uppskattat.

– Jag tror inte att de är bortskämda med det för jag märker verkligen att de är tacksamma för servicen.

Hagmyrenhästen

• Inför årets säsong fanns möjlighet att köpa en andel i det treåriga kallblodsstoet Charmig.
• För en fast summa ingår alla omkostnader under 2014 och när säsongen summeras bestämmer delägarna själva om de vill fortsätta vara med ytterligare ett år eller sälja sin andel.
• Ägarna finns utspridda över stora delar av landet och det finns till och med någon i Norge och Polen med en andel.

Caroline Holm

Ung & nybliven hästföretagare

Ålder: 25 år.
Bor: Hudiksvall.
Yrke: Travtränare.
Hästar i träning: 15 stycken.
Förebild inom travet: Jan-Olov Persson.
[pro_ad_display_adzone id="63"]

När hon startade upp sin verksamhet vid årsskiftet handlade det mest om konvalescenthästar som var på väg tillbaka till tävlingsovalen efter en skada, men den senaste tiden har det svängt över och i dag är tävlingshästarna i majoritet i stallet.

– Jag vill klara av det mest själv i rörelsen och för att ha bra koll på alla hästar tycker jag att det är ett lagom antal jag har just nu.

Caroline Holm är minst sagt driven i sitt arbete och det förvånar inte att hon som egenstartad företagare sköter stora delar av ekonomin själv.

– Jag tycker det känns viktigt för att veta vad allting kostar.

Vi besöker 25-åringen samma dag som Hagmyrenhästen Charmig ska göra sin första start och under eftermiddagen ska hästtransporten rulla till Östersund.

– Det känns lite extra nervöst med tanke på att det är så många delägare, säger Caroline samtidigt som vi hälsar på fyra andra hästar i en av flera hagar på gården.

Senare på kvällen blir det tyvärr galopp i debuten för Charmig, men hästen får en mindre prispeng med sig hem och Caroline är nöjd.

– Jag tror det här blir riktigt bra bara hon får några lopp i kroppen. Och nästa gång blir det lite ändringar i utrustningen, skriver Caroline på sin hemsida direkt efter starten.

Text: Thomas Sandberg

Foto: Fredrik Fransson

Dela den här artikeln

2016-11-11T13:00:51+00:00 2014-03-25|Djur & Natur, Hudiksvall, Sport & Hälsa|