De bevarar och utvecklar bygden

Los som till synes är en liten by med sina fyrahundra invånare har många turister och utomsocknes som söker sig hit. Framförallt finns det otroliga eldsjälar som vill bevara det gamla och locka fler besökare.

– Allt vi gör bygger på frivilligt och ideellt arbete, säger Eli Hynne.

Dela den här artikeln

[pro_ad_display_adzone id="52"]

Det finns mycket historia bakom Karlmetertomten. Platsen där hembygdsgården ligger fick sitt namn från gruvfogden Karlmeter som bodde på gården på 1600-talet. På den tiden skedde också den första finnbosättningen i Los, då de kom dit för att jobba i gruvan. På gården finns flera hus och lador som är ditflyttade. Ett härbre flyttades från Tenskog, söder om Los till platsen på 1650-talet. Härbret är den äldsta byggnaden med skogfinskt ursprung. Museumet som ligger i ett av som öppnade 1967 ligger i ett av husen och här har man bevarat många gamla och intressanta föremål. Museumet som ligger på övervåningen i huvudbyggnaden ger verkligen känslan av en svunna tider. Här finns allt från gamla verktyg och vaggor till kameror och delar av ett gammalt apotek. För den som gillar historia är det här definitivt väl värt att besöka.

Museumet är bara en av de saker som lockar på gården. Det anordnas aktiviteter av olika slag för att ge både bybor och turister en anledning att besöka och trivas i Los. Bakom det står en skara aktiva människor som jobbar ideellt med detta. I styrelsen sitter sex personer och föreningen har omkring hundra medlemmar. Medlemmarna består dels av människor som bor på orten och dels människor från andra platser som på olika sätt har anknytning till Los och vill engagera sig i byn.

– Om man tittar på hur föreningen ser ut så är den väldigt aktiv. Det har alltid funnits eldsjälar här, säger Eli Hynne som är medlem i föreningen och intresserad av lokalhistoria och gamla föremål.

Los Hembygds­förening

Medlemmar: Drygt 100 personer.

Vad finns: Camping och museum.

Aktuell med: Arrangera aktiviteter, renoverar och bevarar.

[pro_ad_display_adzone id="63"]
”Under sommaren har det varit mycket turister här och vi märker att det kommer fler och fler hit. ”

I sommar har föreningen haft två projekt som de jobbat med. De har lagt åtskilliga timmar på att laga gamla fönster. Alla fönster har tagits ner och renoverats, varpå de satt in gammalt glas i dem. Deras andra projekt bestod av att bygga en fastbandhage, ett gediget gammalt hantverk som kräver sin tid. Projektet är unikt och en metod som inte alls är så vanlig idag. På den 160 meter långa fastbandhagen med grindar som vackert ramar in gården finns inte en enda skruv eller spik.

– Under sommaren har tre damer och tre herrar i föreningen fått lära sig hur man gör för att kunna  bygga en fastbandhage och det blev ett väldigt bra resultat, säger Åke Norell. Han var en av de som byggde hagen och satt på kunskapen om hur man utför den gamla metoden. Åke är född och uppvuxen i Los men bor numera i Hudiksvall tillsammans med sin fru Mona. Då och då åker de till Los för att medverka och hjälpa till med olika aktiviteter.

Intill hembygdsgården finns också Los camping som föreningen driver. Det är inte svårt att se vilket otroligt engagemang och intresse som finns för byn.

Både sommar- och vintertid anordnas aktiviteter av olika slag. Det är spelmansstämmor, nationaldagsfirande, midsommarfest, dans och mycket annat. Under förra året arrangerades åtta olika evenemang av olika slag.

Första advent blir det också julmarknad på hembygdsgården där hantverk finns till försäljning i ladan och mat serveras i huvudbyggnaden.

– Under sommaren har det varit mycket turister här och vi märker att det kommer fler och fler hit. Såväl hemvändare som fast boende och fritidsboende brukar delta på våra tillställningar och vi ser också en liten trend att folk börjar flytta tillbaka hit, säger Eli Hynne.

Text & foto: Jenny Olsson

Dela den här artikeln

2016-11-11T13:00:14+00:00 2016-09-22|Kultur & Nöje|