”Känslan när du tänkt rätt, använt rätt argument och tar hem en affär är oslagbar”

Skivbolagsdirektören Per Sonerud är aktuell med en ny succé igen då humorgruppen Småstadsliv har turnerat inför fullsatta hus under våren.

Vi träffade Hudiksvallsprofilen i huset på Maln för att få veta mer om livet på andra sidan Atlanten, Hjalle och Heavys genombrott och varför han älskar Zlatan.
– Hudiksvall är världens bäst stad på många sätt och vis, men jag tror inte att jag slagit mig till ro för gott, säger Per.

Dela den här artikeln

[pro_ad_display_adzone id="52"]

Dagen efter vår träff på stan gör jag tillsammans med fotograf Fransson resan till Skålbovägen på Maln och här tar Per Sonerud emot oss med öppna armar. Möjligen i förhoppning om att få lite gratis marknadsföring av Småstadsliv för det är precis så han jobbat tidigare under sin karriär som skivbolagsdirektör.

– Som ett litet skivbolag kunde vi inte jobba med annonser eller annan marknadsföring och jag minns en gång när ringde till Expressen och berättade att Traste Lindéns orkesters inte skulle turnera i amerika i sommar. Dagen efter var det stora rubriker; ”Traste Lindén ställer in Amerika-turnén”. Va fan! De hade ju aldrig ens varit utanför Hälsingland, säger Per och skrattar åt minnet.

Eller vad sägs om den gången när den ena kvällstidningen arrangerade en tävling om vem som var mest lik Binglottos stora profil Leif ”Loket” Olsson och Per ordnade en tävling i den andra draken om vem som var minst lik Svenne Rubin som självklart fanns med i Hudikprofilens stall. Men innan vi kommer in mer på Pers liv som skivbolagsdirektör ska vi backa bandet några år och namnet Sonerud förpliktigar i Hudiksvall.

Per är nämligen son till John Sonerud som 1959 startade Svenska Hymans AB, något som senare blev Huddig, och bror till Åke Sonerud som nyligen klev av som vd för framgångsrika Hudikföretaget Oilquick.

– Halva klassen som jag gick med jobbade åt min fader och att dras med familjenamnet var någonting som störde mig lite grann. Jag hade lite som målsättning att de skulle komma och säga till far; jaha, det är du som är Per Soneruds far. Det blev lite av min drivkraft och det lyckades jag också med ganska tidigt.

Och för att ingen ska börja misstänka någon schism inom Soneruds släkt kan vi konstatera att Per i dag är delägare och sitter med i Oilquicks styrelse.

– Åke (Pers bror, reds. anm.) är en mycket klok man som möjliggjorde för mig att leva ett annat liv och det fanns aldrig någon press på mig från mina föräldrar. Jag och Åke bestämde oss redan när jag var 12 år och Åke var 18 år att vi aldrig skulle bli ovänner. Det var en väldigt bra överenskommelse och vi har faktiskt aldrig varit oense. Jag kunde fuska mig fram på mitt sätt och när jag fick frågan av far om att ta över Hymans var jag inte ett dugg intresserad. Det var inte min grej helt enkelt.

Per Sonerud

Skivbolagsboss och Zlatan-älskare
Ålder: 61.
Familj: Hustrun Ingrid och sönerna John-Petter, Alexander och Sigge.
Intressen: Läser mycket. Älskar biografier. Senast lästa boken är Johnny Cash. Tycker också om att segla.
Äter helst: Bra råvaror. En riktigt väl kokt potatis kan vara det godaste som finns.
Ser på teve: Jag gör som ungdomarna och strecktittar på en del serier, men sedan har jag ett stort fotbollsintresse också. Jag ser en sorts matcher och det är alla matcher Zlatan spelar. Han är ett fenomen.
”Det hade skramlat till ordentligt ekonomiskt då och jag tyckte att det nästan gick lite för lätt så jag bestämde mig för att signa band som inget annat skivbolag i hela världen skulle vilja ta i.”

Per åkte tidigt till andra sidan Atlanten och enkelt uttryckt kan man säga att han levde livet och musiken sattes i första rummet. När Per var hemma i Hudiksvall skötte han bland annat skoldanserna.

– Jag plockade in de populäraste personerna i varje by och kompletterade med riktigt bra musiker. Det var riktigt bra musiker och vi körde lite Little Richard, Chuck Berry och brylcreem så att det stod härliga till. Det var total hysteri var vi än kom för det var så fruktansvärt mycket folk och hade jag vetat det jag vet i dag då hade vi åkt på turné runt hela Sverige.

Innan Per kom till USA hade han också hunnit med besök i både England och Holland, men efter besöket på andra sidan Atlanten lockades Hudiksonen till Jamaica. Musiken fanns hela tiden med i bilden, men Per gjorde också en grej av att samla på olika jobb och för att räknas krävdes det att han var kvar i minst en månad. Ett speciellt minne är från Los Angeles då Per jobbade som hantverkare.

– Jag skulle måla om ett sovrum i helt rosa då en av de jag jobbade med kom fram och sa; här bor det en riktig stjärna. Lite senare kommer Ursula Andress (som spelade Honey Rider i James Bond-filmen Agent 007) in och klatschar mig på stjärten och säger; oh, a little boy from Sweden, säger Per och skrattar.

Han hade hela tiden kontakt med Sverige och reste med ojämna mellanrum hem till Hudiksvall, men i början av 1980-talet hade det blivit dags för en mer permanent flytt då hustrun Ingrid födde parets första son. Per säger själv att ”då var det dags att byta kostym” och han tog jobb som vaktmästare på Folkets Hus i Stockholm.

– Jag gick från att vara helt självstyrd till att ha helt bestämda tider och det var närmast nödvändigt för jag var helt luspank när jag kom hem till Sverige. Jag fick en inkomst, bildade familj och trivdes väldigt bra med livet.

[pro_ad_display_adzone id="63"]

Snart började det dock klia i Pers kreativa fingrar och 1982 startade han skivbolaget Start Klart Music, vilket till en början ett hobbyprojekt där vaktmästarkontorets faciliteter kom väl till pass. Fem år senare gick flyttlasset hem till Hudiksvall och ytterligare fem år senare slog Svenne Rubins igenom med ”Långa bollar på Bengt” vilket också blev Pers stora genombrott som skivbolagsdirektör.

– Det var högtryck på skivbolaget i början av 1990-talet och vi var först i Sverige med att erbjuda en helhetslösning för artister där vi tog hand om allt från bokning till marknadsföring.

Han var också mannen bakom bland andra Traste Lindéns Kvintett, Östen Med Resten och Engmans Kapell innan nästa stora succé var ett faktum.

– Det hade skramlat till ordentligt ekonomiskt då och jag tyckte att det nästan gick lite för lätt så jag bestämde mig för att signa band som inget annat skivbolag i hela världen skulle vilja ta i.

Per signerade Dökött med frontfigurerna Hjalmar Östman och Jonas Stentäpp som sedan blev rikskändisar när de var med som ”Hjalle & Heavy” i teve-programmet På Rymmen.

– Dökött var helt iskalla och under den första säsongen av På Rymmen var jag nere i Italien, men när jag kom hem till kontoret fick jag veta att de här två killarna blivit hur stora som helst i Sverige. Bert Karlsson ringer mig i samma veva och erbjuder mig flera hundra tusen för några av deras låtar. Jag fattade ingenting!

Hjalle & Heavy blev sedan en stor succé och deras tre skivor sålde totalt 437 000 exemplar samtidigt som Pers skivbolag omsatte närmare 100 miljoner kronor. I början av 2000-talet när den nya Melodifestivalen startar har Per flera artister med där Östen Med Resten, Brandsta City Släckers, Sarek, Jill Johnsson och After Dark sticker ut. Han vägrar i princip att ge några större intervjuer och den enda tidningen som lyckas är Svenska Dagbladet. Motkravet är att han själv inte är med på bild utan att de istället publicerar en bild på en av de tavlor han målat.

[pro_ad_display_adzone id="63"]

Under 2000-talet tar Per det sedan med sina egna mått ganska lugnt och tillbringar en hel del tid både i Hongkong och New York. Och det är just i Hongkong som han får nyss om sin senaste succé Småstadsliv och Per knyter humorgruppen till sig som i dag är en succé som gjort både film, skivor och liveuppträdanden. Pengarna har aldrig varit någon drivkraft för Per. Istället är det någonting annat som lockat honom genom åren och som fortfarande gör att han är aktiv inom den bransch som en gång i tiden tog honom runt hela världen.

– Att tänka rätt oberoende vad det är du får för problem. Det finns ingen större och härligare känsla än när du hittar den ultimata lösningen. Och känslan när du tänkt rätt, använt rätt argument och tar hem en affär är oslagbar. Det har ingenting med pengar för de gör dig inte lyckligare.

Per har varit med om mer än de flesta under sitt liv och beskriver med vackra ordalag var han befinner sig just nu.

– Det är rätt så givet att man i min ålder befinner sig i tredje perioden och i mångt och mycket tror jag att den kan vara riktigt bra. Jag tror också att människan fått den gåvan att skapa en egen argumentering för varje livsituation. Och så länge du är någorlunda nyfiken kommer det att vara rätt så roligt även du med ålders rätt blir mer av en iakttagare än en som verkar.

Samtalet börjar lida mot sitt slut efter en dryg timme och på ytterdörren sitter beviset på att frun Ingrid är bortrest då Per fått ett hedersamt uppdrag. ”Vattna blommorna” är det enkla budskapet på den handskrivna lappen och när vi kommer ut på gården konstaterar Per själv att han gått i tjuvens fälla.

– Jag trodde att det här skulle handla om Småstadsliv, inte allt annat som jag berättat. Du är en riktig lökhandlare. Ja, det var en komplimang alltså, ropar Per innan vi sätter oss i bilen.

Text: Thomas Sandberg

Foto: Fredrik Fransson

Dela den här artikeln

2016-11-11T13:00:48+00:00 2014-05-25|Hudiksvall, Musik, Näringsliv|