Lill-Stickan

Raggar-Nisse och Stål-Farfar är två av profilerna som skildras i ”Hälsingar”.

Lill-Stickans gammeldansorkester från Färila är röd tråd i succéserien som haft tusentals visningar på Youtube.

–­ Jag kunde inte ana att det skulle bli så här bra, säger Stig ”Lill-Stickan” Olsson.

Dela den här artikeln

[pro_ad_display_adzone id="52"]

Lill-Stickans gammeldansorkester har spelat tillsammans i snart 40 år och vid ett besök i Stockholm för ett år sedan blev de upptäckta av personer i tevebranschen. På en musikfest presenterade Kennet Selin, också bördig från Färila, ”Lill-Stickans” för Lars Bermann. Selin och Bermann som jobbat tillsammans på SVT sköt där och då startskottet för dokumentärserien – ”Hälsingar”.

– De tyckte det skulle vara spännande att komma till Hälsingland och göra ett musikprogram och på den vägen är det, säger ”Lill-Stickan” själv.

Bermann är mannen bakom kameran och han fascinerades av Hälsingland som plats och människorna som bor i landskapet.

– Jag fick i uppdrag att tillfråga några lokala profiler om de kunde tänka sig att vara med i en dokumentärfilm och plockade fram ett smörgåsbord av karaktärer, säger ”Lill-Stickan” och skrattar.

Raggar-Nisse är en av dessa och i första avsnittet åker han runt i sin raggarbil och hämtar tanter som ska på ett kalas där det råder 80-årig åldersgräns. Kommentaren ”tanterna är försvunna” är närmast oslagbar och undertecknad kan varmt rekommendera att se programmet. Varje avsnitt har tagits emot med enbart positiva reaktioner och flera tusen har sett de åtta avsnitten på Youtube.

De närmare 30 inspelningstimmarna var en ny upplevelse för ”Lill-Stickan” som är mer bekväm bakom ett instrument än framför kameran.

– Det var väldigt ovant till en början, men efter att blivit påminda några gånger om att vi skulle fokusera på det vi skulle göra gick det bra.

Fakta

”Hälsingar” är en dokumentärserie i åtta delar

Du hittar avsnitten på Youtube genom att söka på ”Hälsingar”

Lill-Stickans gammeldansorkester består förutom av Stig Olsson även av Peter Segetorp, fiol, Johan Strand, gitarr, Lasse Sjölund bas och ofta också dragspelaren Fredrik Sundqvist.

”Jag kunde inte ana att det skulle bli så här bra”
[pro_ad_display_adzone id="63"]

Dokumentärserien inklusive extramaterial kommer att släppas på DVD och ”Lill-Stickan” tror heller det inte är omöjligt att ”Hälsingar” kan bli aktuell för teve.

– Lars och Kennet har jobbat med detta ideellt, men det skulle inte förvåna mig om de kan sälja in materialet till någon teve-kanal. Det är i alla fall filmat med sådan kvalité att det ska fungera, säger ”Lill-Stickan”.

Igenkänningsfaktorn i ”Hälsingar” är för många av oss i Hälsingland stor.

– Och för den som ännu inte sett något avsnitt ännu törs jag utlova en del komiska inslag också.

Text: Thomas Sandberg

Dela den här artikeln

2016-11-11T13:00:29+00:00 2016-01-27|Ljusdal, Musik|